Smażenie, choć przez wielu okrzyknięte niezdrowym sposobem przygotowania posiłków, w dalszym ciągu jest czynnością bardzo popularną. Żeby smażenie było bezpieczne, ważne jest zarówno to, na czym smażymy, jak i to, co używamy do smażenia. Krótko mówiąc, jeśli chcemy usmażyć dobry posiłek, musimy zadbać zarówno o olej do smażenia, jak i patelnię. Jakie zalety ma patelnia żeliwna? Wydawać by się mogło, że czas patelni teflonowych powoli przemija, a na ich miejsce może wskoczyć patelnia żeliwna. Posiada ona większą trwałość niż ta teflonowa, dzięki czemu, jeśli decydujemy się na jej zakup, musimy być przygotowani na to, że zostanie z nami na parę lat. Patelnia żeliwna bardzo dobrze trzyma ciepło, skraca to czas przygotowania posiłku, co czyni przyrządzenie dania dużo prostszym. Smażenie na tego rodzaju patelni nieco się różni od smażenia na patelni teflonowej, dlatego jeśli wcześniej mieliśmy do czynienia tylko z tymi teflonowymi, prawdopodobnie będziemy potrzebowali trochę czasu do tego, żeby się do niej przyzwyczaić.