Jeśli jesteś smakoszem i zwolennikiem kuchennego rozgardiaszu, czujesz przymus wypróbowania każdego nowego przepisu, a przedświąteczne gotowanie zaczynasz już w październiku, to na pewno zetknąłeś się także z problemem korzystania z książek kucharskich w kuchni. Gotowanie i przerzucanie kartek przeważnie nie idą ze sobą w parze, zwłaszcza gdy palce kleją się od ciasta czy masy. Jeśli chcesz uchronić swoją książkę z przepisami przed zabrudzeniem, możesz zabezpieczyć kartki foliowymi koszulkami. Wystarczy tylko naciąć brzeg koszulki i nałożyć na kartkę, aby mieć pewność, że przepisu nie przysłoni brud o kształcie odcisku palca. Niekiedy, zwłaszcza w mniejszych kuchniach, niełatwo wygospodarować kawałek przestrzeni, aby położyć na nim rozłożony tomik. Wygodnym rozwiązaniem staje się wówczas podstawka pod książkę. Dzięki takiemu stojaczkowi książkę nie tylko bez problemu umieścimy na stole, tuż obok produktów spożywczych, ale też dużo wygodniej będzie z niej korzystać w czasie gotowania. Nie wspominając już o tym, że fantazyjna podstawka pod książkę to także wspaniały element dekoracyjny.